Sushi som jedla prvýkrát minulý rok v lete, keď sme boli s Terkou za mojou kamarátkou Luckou v Brne. Ochutnala som maki s lososom, aj avokádom. Surová ryba mi nejako neučarovala, ale s avokádom to bola lahôdka :-)
Odvtedy som suši jedla iba v dvoch podnikoch: v MoshiMoshi a ZEN-e (dúfam, že som to nepoplietla) alebo si ho pripravujeme doma.
Na sushi používam klasickú guľatozrnnú ryžu, do ktorej pri varení nedávam ocot. Nedávno som si zakúpila "formičky" na prípravu sushi - maki aj nigiri z Tupperware a sú famózne! Rolky sú rovnaké, veľmi šikovne sa s nimi pracuje.
Jemne potrieme vodou, ryžou naplníme necelú polovicu, dáme "plnku" akú chceme (ja dávam najčastejšie avokádo alebo sušené paradajky a slaný syr), prikryjeme ryžou a zavrieme - vyformujeme tak valček, ktorý vyklopíme na riasu a zatočíme. 3 rolky som urobila s avokádom a jednu s paradajkou a syrom. Stačí už len nakrájať a podávať ;-)
Dobrú chuť :-)
3
mnam, tiez mam velmi rada sushi,s tuniakom, muz nosieva z prace obcas.tie tvoje Zuzka vyzeraju krasne. musim sa i ja poobzerat po takej formicke. :)
OdpovedaťOdstrániťAndrejka, ďakujem. Tie formičky naozaj doporučujem, v tých na nigiri sa kľudne dajú robiť aj karbonátky - jeden ako druhý ;-)
OdstrániťZuzi a preco nedavas ryzovy ocot? :-) K tej skvelej formicke ho asi ale ani nie je treba.. naozaj sikovny vynalez
OdpovedaťOdstrániťTáni, úprimne, ani neviem, prečo sa ocot do ryže pridáva??? Kvôli "belobe"? Fakt neviem. Proste nám to s ním nechutí :-( Sushi, ak nerobím doma, si objednávame iba z MoshiMoshi a raz sa kuchárovi podarilo asi uliať viac octu a nechutilo nám to. Stalo sa to iba raz, nikdy predtým a ani potom sme už ocot v sushi necítili :-)
OdstrániťZuzi, splna funkciu zlepenia ryze, aby sa dala pekne formovat a mozno aj na chut, velmi ho tam necitim, teda, vobec nie ako ocot, skor celkovo to ma taku inu chut ta ryza potom. :-)
OdstrániťNa sushi používam guľatozrnnú ryžu a doposiaľ vždy držalo. Áno, bola to skôr taká kyselkavá chuť, k ryži pre nás nepasujúca...
Odstrániť