Dnes idem na návštevu, rodinnú, "čaj o piatej", a tak som včera upiekla koláč. Kombinovala som - vážila za pochodu a musím povedať, že koláč sa veľmi vydaril :-)
Ak si ho budete chcieť aj Vy upiecť, budete potrebovať:
mrkva nastrúhaná najemno 200 g
jablká nastrúhané aj so šupkou na hrubšie 300 g
olej olivový 1 dl
mlieko ovsené 1 dl
smotana sójová na varenie Alnatura 200 ml
cukor trstinový 120 g
múka špaldová hladká 100 g
múka špaldová celozrnná 100 g
kypriaci prášok Alnatura 1 ks
mleté mandle 60 g
(nemusia byť, mala som "navyše", tak som pridala)
kokos strúhaný
kokosový olej
lekvár slivkový
orechy vlašské
Do jednej misy som nastrúhala mrkvu aj jabĺčka. Do druhej som dala olej, vyšľahala s cukrom, pridala mlieko a premiešala. Pridala som preosiatu múku s práškom kypriacim, smotanu, prešľahala. K tejto zmesi som prisypala mrkvu a jablká a ešte spolu prešľahala.
Tortovú formu (r 23cm) som vyložila papierom na pečenie (iba dno), boky som potrela kokosovým olejom a vysypala strúhaným kokosom. Zmes som naliala do formy a dala piecť do vyhriatej rúry na 175°C. Koláč sa piekol dlhšie ako hodinu, kontrolovala som.
Po upečení som na koláč rozotrela domáci slivkový lekvár (ktorý som upiekla pred týždňom) a poliala roztopenou čokoládou (100g 70% Lindt) s 2 KL kokosového oleja. Posypala trochou mletých orechov a poukladala polovice vlašských orechov. Nechala vychladnúť na okennej parapete asi 2 hodiny, možno aj viac. Na noc som dala koláč do chladničky.
Opatrne som nakrájala nožom (namáčala som ho v teplej vode) na porcie.
Dobrú chuť :-)
Mňami, vypadá to nádherně :))
OdpovedaťOdstrániťMonica, ďakujem :-)
Odstrániťvyzera skvele a zdravo :)
OdpovedaťOdstrániťDanka, ďakujem :-)
Odstrániťnádhera :)
OdpovedaťOdstrániťKamča, ďakujem :-)
Odstrániťvcera som tento kolac piekol. mierne som modifikoval suroviny, miesto ovseneho milieka obycajne kravske, a miesto smotany na varenie som pouzil kyslu smotanu. piekol som cca 1 a 1/4 hod. kolac je "mokry". ma to tak byt alebo ma byt ako babovka? chuti vyborne...
OdpovedaťOdstrániťJeej, to sa veľmi teším, že ste ho vyskúšali piecť :-) Áno, koláč má byť mokrý, nie ako bábovka ;-) Vo väčšej forme ho pečiem dlhšie, v menšej kratšie, vždy je potrebné si odsledovať :-) Ma zaujíma tá smotana, ale asi ju v koláči veľmi cítiť nie je alebo áno? :-)
Odstrániťsmotanu som pouzil nehomogenizovanu ktora nema vyrazne kyslu chut. skor dodava na chuti ako negativne posobi. recept ma zaujal kvoli kombinacii mrkva a slivkovy lekvar, ktoru mam velmi rad / lekvar ten mam domaci, vareny v klasickou metodou medenom kotli. nabuduce skusim este pridat mlete orechy, tie som teraz nemal.
OdpovedaťOdstrániťSuper
OdpovedaťOdstrániť