piatok 27. decembra 2013

Zemiakové prekladané pagáče :-)

Oškvarkové pagáče som v minulosti veľmi málo občas zjedla (maximálne jeden), ale vždy mi bolo po nich neuveriteľne ťažko. A odkedy mi otec dal recept na pagáče zemiakové, pečiem iba tie, už viac ako 10 rokov. Každý, kto ochutnal, sa zalizoval. Dokonca aj "oškvarkoví" priznali, že zemiakové sú ľahšie :-)


Suroviny, ktoré budete potrebovať:

3 veľké uvarené zemiaky
(uvarte ich deň vopred)
400g múky špaldovej hladkej
100g múky špaldovej celozrnnej
250ml ovseného mlieka
20g čerstvého droždia
100ml slnečnicového oleja (do cesta)
1 PL soli
125g Alsan bio

Na potretie:

cícerová múka
voda

Na posypanie:

jadierka (slnečnicové, tekvicové), semienka (sezamové, ľanové), podľa Vašej chuti


Postup:

Do misy dajte múku, pridajte vlažné mlieko, soľ a droždie. Po chvíli odstátia pridajte ešte olej a vypracujte vláčne cesto.  Na pomúčenej doske ho rozvaľkajte a postrúhajte naň polovicu "masla". Zložte ho (postup vidíte na fotografiách) a nechajte 30 minút kysnúť pod prikrytou utierkou.

Po polhodinke rozvaľkajte, postrúhajte druhú polovicu masla a ešte postrúhajte zemiaky, jemne - podľa chuti osoľte. Opäť preložte a nechajte kysnúť ďalších 30 minút. Rúru rozohrejte na 220°C.

Nakysnuté cesto rozvaľkajte, povykrajujte pagáčiky, uložte na plech s papierom na pečenie, natrite cícerovou "zmesou" a poukladajte či posypte pagáčiky semienkami - jadierkami. Ešte chvíľu na  plechu nechajte podkysnúť a šup do rúry. 

Minúty nikdy nesledujem, po asi 10 minútach nazriem do rúry. Pagáčiky sú hotové, keď začnú pekne "zlatovieť". Vyberte, ale pozor!, jedzte až vychladnuté :-)




































A takto som vypekala v novembri 2011 v práci :-)














Január 2010 :-)


















Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára