Tekvicu milujem, mak aj vlašské orechy tiež, tak prečo to nespojiť v jedno?
Vizuálne som sa inšpirovala u kamarátky Svetlanky, s ktorou sme sa spoznali len nedávno na kurzoch v Škole varenia v Poluse, suroviny som si namiešala podľa seba - čo bolo po ruke ;-)
Ak Vás tento koláč oslovil a chcete si ho pripraviť, budete potrebovať:
cukor muscovado 50 g
olej slnečnicový 1,5 dl
mlieko ryžové 1 dl
múka špaldová hladká 50 g
múka špaldová celozrnná 200 g
prášok kypriaci 2 KL
mak nemletý 5 PL
vlašské orechy 10 ks
smotana sójová na varenie 1 dl
tekvica hokkaido očistená 200 g
na polevu:
džem marhuľový 100 g
šťava z 1 pomaranča
Tekvicu môžete použiť aj maslovú, cukor - sladidlo na aký ste zvyknutý a mlieko, je tiež na Vás, aké použijete.
Polevy rozhodne urobte viac, skvele sa s koláčom dopĺňa :-)
Vareškou som zmiešala cukor, olej, mlieko, pridala som múku s kypriacim práškom, smotanu, nastrúhanú tekvicu, mak, orechy a zmes som vyliala do sklenenej kokosovým olejom vymastenej a mletými špaldovými vločkami vysypanej nádoby.
Dala som piecť do vyhriatej rúry na 175°C cca 45 minút a zatiaľ som si pripravila "polevu". Pôvodne sa mi chuťovo žiadal navrch potrieť iba marhuľový džem, ale cestou do kuchyne som uvidela v miske pomaranč, tak som ho zobrala so sebou ;-)
Vytlačila som šťavu, dužinu som zjedla a vymixovala s džemom. Nabudúce vyskúšam šťavou pomarančovou poliať koláč a až potom natrieť džem ;-)
Po vybratí koláča z rúry, som ho hneď pomarančovo-marhuľovou polevou poliala a nechala hodinku odstáť.
Ja som na koštovku zjedla sama hneď 1/4 z koláča (nikomu to nehovorte :-D ) a Terka (moja dcéra) zjedla druhú štvrtinu. Veeeľmi nám chutil.
Dobrú chuť :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára