Výborný chlebík so "křupavou" kôrkou, voňavý, domáci....
Už som vravela, že chlieb nekupujem, ale pečiem doma, a aj pečivo. Chlieb je vždy iný a vždy je výborný. Semienka pridám také, aké mám alebo na aké máme s dcérou chuť. Tentokrát som pridala mak a k nemu biely sezam. Veľmi dobrá voľba, hoci sezam až tak cítiť nebolo, ale mak áno, mňam :-) Nabudúce chlieb vymiesim v sezame ;-)
Suroviny, ktoré som potrebovala:
500g špaldovej múky hladkej
330ml teplej vody
1/2 kocky čerstvého droždia
1PL agáve (môžete použiť med)
soľ (atlantickú nerafinovanú)
5PL maku (nemletého)
5PL sezamu bieleho
soľ
Do misky som naliala teplú vodu, pridala agáve a prstami rozdrobila droždie. Prikryla som malým tanierikom a nechala kvások odpočívať, asi 5 minút.
Vo väčšej mise som zmiešala múku so soľou, makom, sezamom a pridala som aj kvások. Zo zmesi som vymiesila cesto (cca 10 minút), ktoré som, múkou vysypanej mise, nechala kysnúť 30 minút pod prikrytou utierkou. Zapla som rúru na 230°C a vložila do nej sklenený pekáč aj s vrchnákom. Po polhodine som opäť cesto premiesila a nechala vykysnúť v oválnej miske, ktorú som vystlala papierom na pečenie. Po podkysnutí, asi 15 minútach, som pekáč vybrala, opatrne dala dolu vrchnák a chlieb som pomaly z papiera na pečenie "prevrátila" do pekáča, prikryla vrchnákom a dala piesť do rúry 30 minút na 220°C. Po polhodine som vrchnák z pekáča dala dole a ešte 10 minút nechala dopiecť na 200°C.
Po vybratí z rúry som chlieb umiestnila na mriežku a zabalila do utierky vychladnúť.
Chlieb som piekla neskôr večer a vôbec som neodolala ho ochutnať. V chladničke som mala odložený môj domáci šípkový džem, posledné 2KL (proste som si ho šetrila na špeciálnu príležitosť). Chlieb som natrela "maslom" ALSAN bio (chuťovo mi veľmi pripomína klasické živočíšne maslo) a šípkovým džemom. To bola teda dobrota!
Dobrú chuť :-)
Vypadá úžasně :)
OdpovedaťOdstrániť