V týchto letných teplých dňoch (ktoré mimochodom mám veľmi rada) varím čo najmenej. No dnes som dostala chuť na varené, a to na plnenú papriku s domácou knedľou.
Zeleninu som dostala od maminky zo záhrady, ryžu a sójový granulát som mala doma a pasírované paradajky, bobkový list a ostatné ingrediencie tiež.
Suroviny:
ryža guľatozrnná cca 100-150g
sójový granulát 1 bal.
cibuľa 1 väčšia
hraška 1 PL (nemusí byť)
paradajky čerstvé 1 kg
paradajky pasírované 720 ml
paprika čerstvá 4 ks
bobkový list
voda 400 ml
cukor hnedý 7 PL
soľ atlantická nerafinovaná 2 KL
škorica mletá 1 KL
cibuľa 1 ks
múka špaldová hladká 128 g
múka ražná celozrnná jemná 122 g
ovsené vločky 50 g = 5 PL
voda teplá 200 ml
droždie čerstvé 0,5 kocky
trolilinka hnedého cukru
Sójový granulát som pripravila podľa návodu, ryžu som uvarila, cibuľu nakrájala na drobno. Po vychladnutí som spolu s hraškou premiešala vo väčšej nádobe a nechala postáť.
Knedľu som si "vygúglila" od Mira Veselého http://dobre-jedlo.sk/prilohy/rychloknedla-fakt-excelentna/ , ale trocha pozmenila na to, akú som mala predstavu a chcela som urobiť ražnú knedľu :-)
Do pekárničky na chlieb som dala vymiesiť cesto: najprv som dala teplú vodu, na to múku, vločky, soľ, cukor, droždie. Po vymiesení som cesto vybrala a premiesila ručne na valček a nechala kysnúť asi 20 minút. Do veľkého kastróla som dala variť vodu a po vykysnutí som knedľu varila 8 minút, potom obrátila a ďaľších 8 minút, samozrejme po zakrytou pokrievkou. A takáto nádhera sa uvarila :-)
Kým knedľa chladla, pripravila som omáčku. Do väčšieho hrnca som dala nakrájané paradajky, prepolenú 1 papriku, cibuľu, bobkové listy, pasírované paradajky, cukor a vodu. Nechala som prevrieť a odstavila. Po chvíli som zmes rozmixovala a vrátila na sporák aj s prídavkom škorice, ochutnala a odstavila. Omáčku som nepasírovala, bola by veľká škoda zrniečka z paradajok a šupku dať preč.
A ešte pokiaľ sa omáčka varila, pripravila som guľky. Do troch paprík som zmes naplnila a z ostatnej urobila guľky. Položila na pekáč a v rúre dopekala 25 minút. A mohlo sa servírovať. Bolo to výbornéééé a verte, že nepreháňam ;-)
Dobrú chuť :-)
Jej Zuzi aj ja cely vikend "tlacim" plnenu papriku. Tiez mam zeleninku od rodicov, uz neviem co s paprikou a u Tanicky - Cistinky som videla recept a bolo rozhodnute. Omacku mas krásnu, hustu, cervenu... vyskusam niekedy presne podla Teba.
OdpovedaťOdstrániť