Jednozrnka je vlastne prvým druhom pšenice, ktrú ľudia používali pred viac ako 10 tisíc rokmi. Jej zrno pri dozrievaní rýchlo vypadáva, preto bola neskôr nahradená a vytlačená šlachtenými odrodami, ktoré boli výnosnejšie. Jednozrnka má vysoký obsah bielkovín a niektorých antioxidantov.
Po prvýkrát som sa o jednozrnke dozvedela z tohto videa http://www.youtube.com/watch?v=w5DpFKuNcEs a hneď som ju chcela vyskúšať. Až nedávno som ju objavila v obchode zdravej výživy a okamžite putovala do môjho nákupného košíka.
Robila som ich už dvakrát a vždy ju stačilo mať namočenú od večera do rána, krásne sa mi vymixovala :-)
Namočenú jednozrnku som prepláchla, precedila a rozmixovala s vodou, tymiánom (som mala zmrazený) a trochou soli atlantickej nerafinovanej.
Na rozpálenú panvicu (jemne potretú olejom) som dala asi 1/2 malej naberačky zmesi a rozotrela.
Opiekla z jednej strany, ....
..prevrátila a dopiekla. Placky som uchovávala v termo nádobe.
Tymiánové placky som jedla samotné :-)
Druhýkrát som do placiek tymián nepridala (nemala som) a jedla som ich ku tekvicovému gulášu.
Dobrú chuť :-)
TIP: k jednozrnke môžete pridať cesnak i majorán ;-) Fantázii sa medze nekladú :-)
Najbližšie, keď pôjdeme na túru, zoberiem so sebou rozmixovanú zmes a placky si upečieme na kameni.
vyzerajú výborne :-)
OdpovedaťOdstrániť