nedeľa 7. apríla 2013

Vegan mozzarella :-)

Vegan mozzarellou som sa inšpirovala z tohto krásneho blogu Fazuľky :-)

http://fazulky.blogspot.sk/2013/03/kesu-mozzarella-salat-caprese-s.html


Syr z kešu som chcela urobiť už dávnejšie, takže tento recept na mozzarellu mi prišiel úplne vhod.

Potrebovala som:
- 1 hrnček kešu orechov namočených vo vode 8 hodín (mala som ich namočené dlhšie)
- 1 hrnček sójového jogurtu
- 1 hrnček vody
- 1,5 KL soli
- 3 PL tapiokovej múky
- 1 PL agar agar prášku


Zcedené kešu som rozmixovala s jogurtom, s 1/2 hrnčekom vody a soľou a dala do uzavretej nádoby na 24 hodín "pracovať". Po tomto čase som primiešala tapiokovú múku. V kastróli som rozmiešala zvyšnú vodu s agarom, priviedla k varu a za občasného miešania nechala variť 3 minúty. Kastról som odstavila z platne, metličkou primiešala kešu - jogurtovú zmes. Opäť som dala na sporák, miešala na strednom stupni drevenou vareškou približne polhodinku. Odstavila som to, keď hmota bola hustá a odlepovala sa od stien.






Pripravila som si misu so studenou vodou a pridala do nej aj ľad.






ŽirafNinka z Fazuliek guľky naberala zmrzlinovou naberačkou, ja som použila menšiu naberačku na polievku a išlo to s ňou veľmi dobre. Naberačku som opláchla vo vode, nabrala zarovno syr a "vyklopila" do misy s vodou. Vyšlo mi 7 kúskov. Vo vode necháme syr 30 minút v chladničke.


Syr je konzistenčne ako mozzarella, chuťovo je ako nejaký ochutený syr. Dal sa aj úplne jednoducho vidličkou pomačkať na chlieb a hneď sme mali nátierkový syr. Skúsila som aj 2 kusy zamraziť (úplne v pohode) a použila som ich na lasagne.


K mozzarelle som robila aj balzamikový kaviár, ale až ráno, keď už bolo neskoro. Nemala som riadne zachladený olej, tak pri vyberaní guličiek z oleja sa akosi "zgučli", ale pár bolo dobrých. Striekačku som nemala, kvapkala som lyžičkou - išlo to dobre a pekne.


Určite vyskúšajte, podľa mňa, to stojí za to. Ja som si dnes namočila slnečnicové jadierka a zajtra urobím mozzarellu zo slnečnice a použijem na domáce tekvicové cannelloni so špenátom, tofu a ovseným mliekom :-)




















9 komentárov:

  1. Zuzi, napíš, ako dopadla slnečnicová verzia mozzarely. Díky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka, podľa mňa, veľmi dobre :-) Časť som urobila aj s nakrájaným medvedím cesnakom a dala som si aj zamraziť, aby som mala napr. na zapekané cestoviny. Myslím, že z hrnčeka orechov je celkom slušná "kopa syru". Akurát ten agar prášok je drahší ;-)

      Odstrániť
    2. Zuzi a da sa namiesto agar pouzit aj veganska zelatina a namiesto tej tapiokovej muky nejaka ina?

      Odstrániť
    3. Tapioková múka je v pôvodnom recepte, ani som nerozmýšľaľa ju niečím nahradiť. Ale vygúglila som: pochádza z koreňa manioku. Ten dáva cestu pekne žuvaciu štruktúru. Je to ideálne zahusťovadlo do dezertov a omáčok. Musím dodať, že je bezlepková a bez "chuti". Ani neviem akou inou by som ju nahradila... Agar je čisto rastlinného pôvodu (inak by to ani moja dcéra nejedla) :-)

      Odstrániť
    4. no a ked je veganska zelatina,tak je z coho? Tam je tiez napisane rastlinna,vhodna pre veganov....

      Odstrániť
  2. Tak tú mozzarellu niekedy skúsim. Agar som si kúpila, ale nie prášok, ale také šupinky. O prášku som niekde čítala, že nie je kvalitný (už to bolo dosť dávno, tak neviem presný zdroj). Dám ti potom vedieť.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka, agar poznám iba v práškovej forme, že je aj v šupinkách, prvýkrát počujem, "vygúglim" ;-) Prosím Ťa, určite daj vedieť, nech sa Ti vydarí a chutí :-)

      Odstrániť
  3. Můžu se zeptat, nevíte někdo prosím co je ta tapiokova muka česky? :) dá se u nás vůbec sehnat? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň, myslím, že tiež tapioka a v obchodoch zdravej výživy ju určite kúpite aj v Čechách :-)

      Odstrániť