nedeľa 5. januára 2014

Kapustové srdiečka na Silvestra :-)

Každý rok na Silvestra niečo upečiem, väčšinou slané a potom to nosím rodine a priateľom ako výslužku, všetko stíham do polnoci ;-)


Tentokrát to boli slané rohlíky zo špaldovej múky (recept niekedy nabudúce) s rôznymi posýpkami a kapustové pagáče tiež s posýpkami a každej rodine jedno kapustové srdiečko.


Cesto som zarobila z polovičnej dávky a úplne stačilo pre každého :-) Recept na tieto pagáče mám už dlhšie, ani neviem, kto mi ho preposlal. Robila som ho už niekoľkokrát a vždy boli pagáčiky famózne.


Suroviny na plnku 1: (urobte si deň vopred)

kapusta b.hl.                                          1 malá hlávka
(udusenej by malo byť cca 250g, vážila som to iba prvýkrát, potom už nikdy nie)
cukor muscovado                                  1 PL
olej slnečnicový                                    5 PL
soľ
korenie č.ml.

Suroviny na plnku 2: (zvyknem urobiť tiež deň vopred)

zemiaky uvarené                              300 g
biely sójový jogurt (smotana kyslá) 200 ml
olej slnečnicový                               100 ml

Suroviny na cesto:

múka hladká špaldová                      650 g
(môžete nakombinovať aj s celozrnnou)
droždie čerstvé                                     1 kocka
(alebo sušené)
mlieko ovsené                                   200 ml

Postup k príprave kapusty:

Kapustu posekajte nadrobno, osoľte a nechajte postáť. Do dostatočne veľkého hrnca dajte rozpáliť olej a pridajte kapustu. Oheň stíšte a na miernom ohni za občasného premiešania kapustu uduste do mäkka (ja ju nechávam "al dente" ;-) ). Potom pridajte cukor, korenie a chvíľu ešte popražte. Odstavte a nechajte vychladnúť.

Postup k príprave "kaše":

V osolenej voda uvarte zemiaky, po scedení popučte, pridajte jogurt a olej, vymiešajte na hladkú zmes.

Cesto pripraviť určite zvládnete bez postupu ;-) Do neho pridám kašu, vymiesim, potom kapustu, vymiesim a nechám kysnúť.

Po 20 minútach cesto rozvaľkajte na hrúbku 2cm, vykrajujte malé pagáčiky, ukladajte na plech s papierom na pečenie. Rúru vyhrejte na 200°C. Keď pagáčiky podkysnú, dajte ich piecť, kým budú mať zlatistú farbu.

Môžete posypať rôznymi posýpkami a potrieť miesto vajcia zmesou z cícerovej múky a vody ;-)



 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Dobrú chuť :-)
 
 
 
 
 















    







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára