piatok 30. augusta 2013

Koláč kysnutý s makom a ovocím :-)

Tento koláč som špeciálne piekla na jednu akciu, na Canoe trip s klubom LOVENIE :-)


Nepamätám si presne váhu surovín, ktoré som použila. všetko som dala od oka.


Suroviny:
múka špaldová celozrnná
múka pšeničná hladká
cukor hnedý
mak
troška soli do cesta
droždie čerstvé
voda


Kvások som zarobila priamo v nádobe s múkou a cukrom, pridala mak, trošičku soli a vymiesila nelepivé cesto, ktoré som nechala podkysnúť :-)



 
 
 
Cesto som "vyvaľkala" na plech s papierom na pečenie a dozdobila ovocím slivkami a mirabelkami do tvaru kvietkov, aby mal každý svoju kvetinku ;-) Slivky som posypala ešte škoricovým cukrom.
Koláč sa piekol vo vyhriatej rúre na 200°C cca 15 minút, možno trocha menej ;-)







Dobrú chuť :-)































Placky z jednozrnky :-)


Zamilovala som sa. Do placiek z jednozrnky. Sú výbornéééééééé, mňam :-)


Jednozrnka je vlastne prvým druhom pšenice, ktrú ľudia používali pred viac ako 10 tisíc rokmi. Jej zrno pri dozrievaní rýchlo vypadáva, preto bola neskôr nahradená a vytlačená šlachtenými odrodami, ktoré boli výnosnejšie. Jednozrnka má vysoký obsah bielkovín a niektorých antioxidantov.


Po prvýkrát som sa o jednozrnke dozvedela z tohto videa http://www.youtube.com/watch?v=w5DpFKuNcEs a hneď som ju chcela vyskúšať. Až nedávno som ju objavila v obchode zdravej výživy a okamžite putovala do môjho nákupného košíka.






Robila som ich už dvakrát a vždy ju stačilo mať namočenú od večera do rána, krásne sa mi vymixovala :-)






Namočenú jednozrnku som prepláchla, precedila a rozmixovala s vodou, tymiánom (som mala zmrazený) a trochou soli atlantickej nerafinovanej.






Na rozpálenú panvicu (jemne potretú olejom) som dala asi 1/2 malej naberačky zmesi a rozotrela.






Opiekla z jednej strany, ....






..prevrátila a dopiekla. Placky som uchovávala v termo nádobe.






Tymiánové placky som jedla samotné :-)


Druhýkrát som do placiek tymián nepridala (nemala som) a jedla som ich ku tekvicovému gulášu.






Dobrú chuť :-)



TIP: k jednozrnke môžete pridať cesnak i majorán ;-) Fantázii sa medze nekladú :-)

Najbližšie, keď pôjdeme na túru, zoberiem so sebou rozmixovanú zmes a placky si upečieme na kameni.




































































štvrtok 29. augusta 2013

Guláš z tekvice hokkaido :-)

Cukety, tekvice mám veľmi rada, no najviac zbožňujem hokkaido. Minulý rok som si urobila aj džem, ktorý sa výborne hodil do halloweenských sušienok, naozaj mňamkový :-) Ešte mi ostali 2 poháre, tak sušienky budú aj tento rok ;-)


V chladnejšom období (prevažne jeseň - zima) pokrmy z tekvice (hokkaido, maslovej, muškátovej ale i ostatných druhov) tvoria väčšiu časť nášho jedálneho lístka. Osobne mám najradšej tekvicový hokkaido krém so zázvorm a mrkvou, no momentálne sa mojím favoritom stal tekvicový guláš podľa Katky https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200932259121674&set=gm.10151850587106804&type=1&theater  Vlastne, Katka, má guláš, ja skôr gulášovú polievku, ale je proste úžasnááá.


Keď som si guláš uvarila prvýkrát a prvýkrát dala sústo do úst, chvíľu som ho "omielala" a snažila sa prísť na chuť chutiam :-D Viacmenej sladké..., ale priam dokonalé. Guláš bol najlepší na druhý a tretí deň studený priamo z chladničky!!! Včera som navarila dvojnásobnú dávku a neviem sa ho dojesť. Ale veď aj zajtra je deň ;-)


Ak vyskúšate, určite neoľutujete, verím, že guláš si rovnako zamilujete ako ja :-)


Suroviny:
hokkaido                         cca 2 kg
paradajky                               5 ks
paprika                                   2 ks
(prvýkrát som papriku nedala, teraz áno)
cibuľa                                     2 ks
rasca
(tentokrát som nemala)
soľ
(používam himalájsku alebo atlantickú nerafinovanú)
cesnak
vývar (ja som použila zo striedky tekvice a jadierok)


Samozrejme, že pomer surovín si môžete upraviť podľa seba, prípadne podľa toho, čo a koľko máte doma ;-)






Tekvicu (vážila 2,20kg, krabičku som zamrazila) som prekrojila, vydlabala striedku a dala variť na vývar. Kým sa vývar varil, nachystala som ostatné suroviny: nakrájala cibuľu, paradajky, papriku, tekvicu, pretlačila cesnak.


Na troche slnečnicového oleja som podusila cibuľku, neskôr pridala paradajky, papriku, chvíľočku podusila, pridala tekvicu, premiešala a nechala opäť chvíľu dusiť. Zaliala som vývarom (jadierká nevyhadzujte, zjedzte - vylúpte, sú výborné aj varené) a ešte sa chvíľu guláš varil (asi 15-20 minút). Na konci som pridala prelisovaný cesnak. Čas som nesledovala, ale snažím sa variť (ak varím) čo najkratšie. Tekvica bola presne "al dente".


Mne osobne guláš chutí vychladený priamo z chladničky na druhý a tretí deň (varené jedlo nikdy druhýkrát nezohrievam). Je delikatesný, veď vyskúšajte a dajte vedieť :-)







Dobrú chuť :-)










































streda 7. augusta 2013

Plnená cuketa s bulgurom a zeleninou :-)

Týmto receptom som sa inšpirovala na vareche.sk http://varecha.pravda.sk/recepty/cukina-plnena-sampinonovym-bulguritom/43703-recept.html#koment1  Samozrejme, že vajce a parmezán som vynechala a vôbec to na chuti neubralo, mali sme výbornú, ľahkú a šťavnatú večeru :-)


Ak sa rozhodnete aj Vy pripraviť si túto dobrotu, budete potrebovať:

cuketu                           2 ks
paradajky čerstvé          3 ks
šampiňóny čerstvé        6 ks
cibuľa malá                   2 ks
bulgur                    cca 50g (úplne odhadom, nevážila som, menej nie, možno viac)
(ja som použila pohánkový, je fantastický a najmä vhodný pre celiatikov ;-) ) 
soľ (používam atlantickú nerafinovanú)
olej slnečnicový


Najprv som si pripravila bulgur, povarila vo vode asi 5 minút a v zakrytom kastróliku nechala ešte postáť 15 minút. Nakrájala som cibuľu nadrobno, šampiňóny na plátky, paradajky na menšie kúsky, cuketu prerezala pozdĺž, vydlabala striedku a zrezala zospodu, aby rovno "ležala" ;-)


Na rozhorúčenej panvici som na troche oleja chvíľu opiekla cibuľu, pridala šampiňóny, potom paradajky a bulgur, premiešala a odstavila. Stačila naozaj iba chvíľa. Zmesou som naplnila cukety a dala "zapiecť" do vyhriatej rúry na 175°C, kým cuketa trocha zmäkla.






Zatiaľ som si prichystala zeleninové obloženie: farebné papriky a žlté cherry paradajky a v mixéri vymixovala "majonézu". Ono to bol skôr taký dresing a veeeľmi dobrýýýýýýý :-)


Použila som:

tofu biele Alfa bio            1/4
jogurt biely sójový            podľa potreby
olej slnečnicový                2 PL
soľ


Všetky ingrediencie som mixovala, mixovala a mixovala a dala ochutnať mojej dcére. Sa zatvárila :-D , že jej to pripomína bryndzu ;-) Skvelé, takže budeme mať po dlhej dobe aj "bryndzové" halušky. Samozrejme, že jej veľmi chutilo.


Už len naaranžovať, pofotiť a mohli sme začať jesť. Ja sa priznám, že cuketa sa mi zdala nahorklá, Terke nie. Tak zjedla aj moju, ale bez plnky ;-) Tú som zjedla ja aj s dresingom a zeleninou, mňam mňam mňam.






Dobrú chuť :-)




































































                    

nedeľa 4. augusta 2013

Nevarené "špagety" :-)

Cuketové špagety si pripravujeme najčastejšie, teraz sme pridali aj uhorkové.


K tomu omáčku: zmixované paradajky s paprikou a ako prílohu marinované šampiňóny (v sójovej omáčke) s petržlenovou vňaťou.


Veľmi rýchly a ľahký obed či večera počas teplých dní :-)






Dobrú chuť :-)











Cviklová nátierka vegan :-)

Cviklou sme zásobené zo záhrady mojej maminky, takže je u nás na tanieri skoro denne: varená, surová, odšťavnená a tentokrát v podobe nátierky.


3 cvikle som uvarila, nastrúhala a zmiešala s cesnakom a sójakrémom. Nátierku som pripravila vždy večer, aby sa cez noc do rána zachladila v chladničke ;-)


Podávali sme s doma upečeným chlebom.










Dobrú chuť :-)







Plnená paprika vegan :-)

V týchto letných teplých dňoch (ktoré mimochodom mám veľmi rada) varím čo najmenej. No dnes som dostala chuť na varené, a to na plnenú papriku s domácou knedľou.


Zeleninu som dostala od maminky zo záhrady, ryžu a sójový granulát som mala doma a pasírované paradajky, bobkový list a ostatné ingrediencie tiež.


Suroviny:

ryža guľatozrnná             cca 100-150g
sójový granulát                      1 bal.
cibuľa                                     1 väčšia
hraška                                     1 PL (nemusí byť)

paradajky čerstvé                   1 kg
paradajky pasírované         720 ml
paprika čerstvá                       4 ks
bobkový list
voda                                    400 ml
cukor hnedý                            7 PL
soľ atlantická nerafinovaná     2 KL
škorica mletá                           1 KL
cibuľa                                      1 ks

múka špaldová hladká                     128 g
múka ražná celozrnná jemná           122 g
ovsené vločky                                    50 g = 5 PL
voda teplá                                         200 ml
droždie čerstvé                                     0,5 kocky
trolilinka hnedého cukru       


Sójový granulát som pripravila podľa návodu, ryžu som uvarila, cibuľu nakrájala na drobno. Po vychladnutí som spolu s hraškou premiešala vo väčšej nádobe a nechala postáť.


Knedľu som si "vygúglila" od Mira Veselého  http://dobre-jedlo.sk/prilohy/rychloknedla-fakt-excelentna/ , ale trocha pozmenila na to, akú som mala predstavu a chcela som urobiť ražnú knedľu :-)


Do pekárničky na chlieb som dala vymiesiť cesto: najprv som dala teplú vodu, na to múku, vločky, soľ, cukor, droždie. Po vymiesení som cesto vybrala a premiesila ručne na valček a nechala kysnúť asi 20 minút. Do veľkého kastróla som dala variť vodu a po vykysnutí som knedľu varila 8 minút, potom obrátila a ďaľších 8 minút, samozrejme po zakrytou pokrievkou. A takáto nádhera sa uvarila :-)







 Kým knedľa chladla, pripravila som omáčku. Do väčšieho hrnca som dala nakrájané paradajky, prepolenú 1 papriku, cibuľu, bobkové listy, pasírované paradajky, cukor a vodu. Nechala som prevrieť a odstavila. Po chvíli som zmes rozmixovala a vrátila na sporák aj s prídavkom škorice, ochutnala a odstavila. Omáčku som nepasírovala, bola by veľká škoda zrniečka z paradajok a šupku dať preč.


A ešte pokiaľ sa omáčka varila, pripravila som guľky.  Do troch paprík som zmes naplnila a z ostatnej urobila guľky. Položila na pekáč a v rúre dopekala 25 minút. A mohlo sa servírovať. Bolo to výbornéééé a verte, že nepreháňam ;-)















Dobrú chuť :-)