sobota 20. júla 2013

Hrachové guličky :-)

Tešila som sa do Patiniec za rodičmi a na to, že sa budem môcť v kuchyni "realizovať". Jednoznačne som bola rozhodnutá pripraviť hrachový falafel so všetkým čo k tomu patrí. Koriandrovú čerstvú vňať som nezohnala, ale petržlenovú áno. A na mieste som zistila, že rímsku rascu som zabudla doma :-( Tak som pracovala bez týchto dvoch ingrediencií a vôbec to nevadilo.


Všetci sa išli kúpiť a ja som zamiesila na chlebové placky niečo ako pitu. Cestá nerobievam presne, ale podľa chuti a toho čo mám.


Placky:
špaldová múka          1 kg
droždie sušené           1 bal.
jogurt biely sójový    5 PL
soľ
voda teplá podľa potreby


Suché som premiešala v mise spolu, pridala jogurt a dolievala vodu. Nepoužila som všetkú múku, asi 600g a potom som pri miesení a váľkaní podsypávala, takže to kg som aj minula. Miešala, miešala a miesila. Prikryla som utierkou a nechala odstáť hodinku. Zatiaľ som pripravila hrachovú zmes.


Guličky:
hrach suchý žltý        500 g
soľ
vňať petržlenová čerstvá - nešetriť
cesnak


Hrach je potrebné deň vopred namočiť do vody. Zvyknem vodu aj meniť a hrach potom riadne prepláchnuť. Do mixéra som dala scedený hrach, vňať, soľ a nastrúhaný cesnak a vymixovala. Uvedené množstvo som vymixovala na trikrát. Zmes som dala odstáť do chladničky a zatiaľ pripravila zeleninu.


Zelenina:
ľadový šalát (môže byť aj hlávkový alebo iný zelený)
paradajky
uhorky šalátové



Dresing:
jogurt biely sójový
cibuľka






 Dresing nachystaný, v chladničke sa chladil.






Zelenina nakrájaná.





Z hrachovej zmesi som pripravila guličky. Vyšlo mi 26 kusov. Boli trocha väčšie, takže kľudne výjde 30 ks určite. Keď robím z polovičnej dávky, iba z 250g hrachu, mám 16. Guličky som v nádobe dala opäť do chladničky a zatiaľ sa pustila do placiek.





Keďže kuchynská linka bola "malá" na toto množstvo, použila som stolík s gumenným obrusom. Poriadne som ho umyla a začala. Cesto po vyklopení z nádoby som najprv jemne premiesila, malo krásne bubliny a potom rozdelila na menšie kôpky. Rúru som dala poriadne vyhriať na 280°C a dala do nej plech hore nohami ;-) Placku som vždy rozvaľkala iba jednu a dala hneď piecť. Neboli tenké, aby sa mohli nafúknuť a následne plniť. Stačí z jednej strany asi 3 minútky a podľa potreby obrátiť a už len chvíľočka. Placky som dávala d utierky a nechala prikryté, aby boli stále teplé. Keď boli všetky placky hotové, pustila som sa do guliek (viď foto vyššie ;-) ).


Do rozhorúčeného oleja som ich dala vypražiť a ukladala som na servítky, aby odsali prebytočnú mastnotu. Spratala som kuchyňu, poumývala stôl a mohlo sa obedovať. Terka aj so sestrou sa práve vrátili z kúpania, tak všetko bolo akurát čerstvé. No najedli sme sa do sýtosti a ja som mala ešte aj večeru a obed na druhý deň ;-) Placky som na sucho opiekla-zohriala na panvici, poliala rozpusteným maslom, jemne osolila, naplnila guľkami a zeleninou.






Dobrú chuť :-)



Odkaz na hrachový falafel (aj s koriandrovou vňaťou a rímskou rascou) http://laskanatanieridva.blogspot.sk/2013/04/hrachovy-falafel.html


























































































Osviežujúci "raw" dezert :-)

Dnes, po ceste domov z Patiniec, sme si nakúpili ovocie a zeleninu na veľkom trhu (myslím pri Veľkom Mederi) a tešila som sa, že doma niečo dobré "ukuchtím".


Pôvodne som chcela urobiť jeden raw slivkový - kešu koláč, ale dostala som chuť na marhuľové gule. Rozmýšľala som nad "pojivom" a niečo vymyslela, hoci nie na 100%, nevadí, nabudúce ;-) Aj napriek tomu vznikol veľmi lahodný osviežujúci letný dezert :-)


Suroviny:
slivky veľké               5 ks
mak                           5 PL

marhule                      6 ks

kokos hoblinky     asi 1 hrsť
mandle                  asi 1 hrsť
kokosový olej             5 KL


Ako prvé som urobila slivkový "džem" vlastne skôr slivkovú omáčku. Rozmixovala som 10 polovíc sliviek s makom a odložila v miske do chladničky zachladiť.


Kokosové hoblinky som rozmixovala s mandľami na jemno a pridala kokosový olej. Už som len premiešala a tiež odložila do chladničky.


Marhule som umyla, prekrojila a pôvodne som mala predstavu, že kokosovou zmesou obalím celú polovicu marhule, no nepodarilo sa. Tak som ich len naplnila.




 




Do tanierika som dala slivkovo-makovú omáčku, položila na ňu plnené marhule a dozdobila lístkami mäty. Podala som Terke, zaželala dobrú chuť a čakala na jej "kritiku". Nedočkala som sa :-D Povedala, že jej to chutí a je to veľmi osviežujúce a nie sladké.






Dobrú chuť :-)









































 

piatok 12. júla 2013

Paprikovo-cuketová nátierka :-)

Výborná, výborná, výborná! Pôvodný recept mám od sesternice Moniky, u ktorej som ju jedla ešte v septembri 2011.  Hneď ako som prišla z návštevy domov, tak som ju pripravila aj ja. Vtedy ešte s taveným syrom. Tentokrát som ju pripravila vo vegan verzii ;-)


Množstvo, aké si zvolíte, je na Vás. Včera, keď som nátierku pripravovala, suroviny som aj vážila. Ale iba pre to, aby som Vám mohla napísať koľko čoho budete orientačne potrebovať :-)


Suroviny:
"maslo" Alsan bio (alebo olivový olej)
paprika PCR pokrájaná na drobné kúsky  140g
cibuľa nakrájaná    - " -    140g
cuketa nastrúhaná na väčšom strúhadle 250g (môže byť aj tekvica)
soľ podľa chuti
Sójakrém Alfa bio 1 črievko


Môžete pridať aj nejakú vegetu (domácu), cesnak, na čo máte chuť. Teraz som cesnak ani vegetu nedala, nežiadalo sa mi ;-)






















Na kúsku Alsan bio som orestovala cibuľu, pridala papriku, orestovala, potom cuketu, chvíľočku opäť podusila, odstavila a nakoniec som pridala Sójakrém a všetko spolu premiešala. Po vychladnutí dáme zachladiť do chladničky, ale môžete jesť aj teplé ;-)


K nátierke som upiekla chlieb zo špaldovej múky s tekvicovými i slnečnicovými jadierkami a ľanovými tiež :-)







                                    



 Dobrú chuť :-)

















              

štvrtok 11. júla 2013

Špenátové halušky so "syrokrémom" a "parmezánom" :-)

Som v štádiu, keď chcem prejsť prevažne na raw (nevarenú) stravu, a tak sa postupne "lúčim" s jedlami, ktoré som mala - mám veľmi rada :-)


V chladničke som mala zbytok čerstvého špenátu zo záhrady mojej tety Milky a veľkú chuť na halušky špenátové. Bolo rozhodnuté, pretože špenát som cez víkend použila aj nevarený, nemala som také výčitky, že teraz prejde tepelnou úpravou ;-)


Suroviny:
1 hrnček špaldovej hladkej múky
3 strúčiky cesnaku
3 hrste čerstvého špenátu
soľ morská
voda podľa potreby (ak si dobre pamätám cca 250ml)


Suroviny na cesto premiešame a urobíme - uvaríme halušky.


Na "syrokrém" som použila nátierku Sójakrém od Alfa Bio 1,5 ks, ovsené mlieko. Chvíľočku som povarila, premiešala a naliala na halušky. "Parmezán" som urobila zo slnečnicových jadierok a sušeného droždia (vymixovala som).







Dobrú chuť :-)

















Zapekané cestoviny v tortovej forme :-)

Tento pokrm som robila najmä kvôli efektu, priznávam ;-) Videla som nápad niekde na nete, povedala dcére a včera sme si pripravili večeru.


Omáčku si môžete pripraviť podľa svojej chuti prípadne toho, aké zásoby máte doma :-)


My sme použili:
sójovú drvinu 1 bal.
papriku PCR 3 kusy
papriku červenú asi 1/3
cuketu 300g
cibuľku 3 ks
pretlak paradajkový Alnatura cca 900g
bylinky
olivový olej
soľ
cestoviny penne 500g

Cibuľku som nakrájala nadrobno, papriku tiež, cuketu postrúhala. Drvinu som uvarila podľa návodu, zliala, "vyžmýkala". V mrazničke som mala ešte bylinkové kocky s olivovým olejom, tak som ich použila.


Na rozohriatej panvici dáme olej s bylinkami, neskôr pridáme cibuľku, orestujeme, papriku, orestujeme, cuketu, premiešame, pridáme drvinu, pretlak, premiešame, necháme prehriať, odstavíme.


V hrnci uvaríme vo vriacej vode penne, ešte menej ako al dente ;-) Scedíme a schladíme studenou vodou.


Ja som mala v mrazničke psoledný plát domáceho lasagne, tak som ho vybrala a vyvaľkala na spodok tortovej formy. Na cesto som nabrala zmes asi do 2-och cm a zapichávala penne. Keď som celú plochu vyplnila cestovinami, zaliala som omáčkou ako sa len dalo. Na kúsok som dala na vrch syrové kocky.


Z penne trocha ostalo, aj s omáčky, sme s dcérou zjedli ako predjedlo, kým sa večera zapekala v rúre ;-)


Tortovú formu naplnenú som dala  na plech a do vyhriatej rúry, piekla som na 175°C 25 minút. Po vybratí z rúry som nechala vo forme cestoviny vychladnúť polhodinku. Potom som formu preložila do sklenenej koláčovej misy, keby náhodou po odopnutí obruče sa dielo rozpadlo.


Najprv som nožíkom dookola vnútro tortovej formy "obrezala", aby sa nenalepilo. Obruč som opatrne odopla a ani nedýchala :-D :-D a že som mala teda veľkú radosť, pretože všetko držalo pokope.






Dobrú chuť, my sme si pochutili veeeeeľmi :-)


TIP: Ak použijete bezlepkové cestoviny, pochutnajú si aj celiatici ;-) ale to Vy už viete :-)






utorok 9. júla 2013

Vegan kakaovo-čokoládová torta :-)

Inšpirovala som sa tu: http://vegrecepty.wordpress.com/2013/07/07/vegansky-cokoladovy-dort-s-kuskusem/  


Torta sa nepečie, takže teplo v kuchyni nehrozí, stačí necelú polhodinku pri sporáku a potom sa už iba chladí ;-)


"Slintala" som po tejto torte odkedy som ju uvidela a moje vizuálna predstavivosť chuti sa vôbec nemýlila. Zachladená je výbornááááááááá :-) Pokiaľ si ju budete chcieť pripraviť, potrebujete:


Suroviny:
1 hrnček kuskusu (dala som celozrnný)
2,5 hrnčeku vody
1 hrnček cukru (použila som hnedý)
0,3 hrnčeka kakaa (dala som nepražené lifefood)
0,3 lyžičky soli


Spolu zmiešate v jednom kastróli a varíte do zhustnutia.


Na "krém":
200 ml rastlinné mlieko ( ja som použila ovsené)
100g 70% horkej čokolády Alnatura (v pôvodnom recepte je kakao 3 PL)
3 PL Gustinu (v pôvodnom recepte je 5 PL)
0,5 hrnčeku hnedého cukru


Krém uvaríte tiež do zhustnutia.


Do tortovej formy dáme kuskusovú zmes a zalejeme krémom. Uhladíme a necháme vychladnúť. Mne sa to chladilo asi 3-4 hodiny, na noc som dala do chladničky zachladiť a ráno podávala ;-)


Na kúsok som dala aj čučoriedky, chcela som vyskúšať ako ovocie "stuhne" v čokoládovej vrstve. Kľudne by za kuskusom mohli byť napr. maliny či čučoriedky a potom zaliať čokoládovým krémom.


Z torty ochutnalo 10 ľudí a každému chutila. Kolegyne hádali, že je z krúpkov či krupice. Jedna kuskus nemá vôbec rada, tak bola veľmi pozitívne prekvapená :-)












Dobrú chuť :-)


TIP: Ak pri príprave použijete ryžový kuskus, pochutnajú si aj Vaši "bezlepkoví" priatelia :-)



































Čo vzniklo z nátierky zo slnečnicových jadierok? :-)

Slnečnicové jadierka (asi za dve hrste) som deň - večer vopred namočila do vody. Na druhý deň, keď som prišla z práce, jadierka som scedila, prepláchla a rozmixovala s cibuľkou, bielym sójovým jogurtom a trochou soli.






Keď som nátierku ochutnala, veľmi mi niečo pripomenula! Polovicu som nechala v mixéri, pridala k nej kúsok stonkového zeleru, mrkvu, trocha horčice a spolu vymixovala. Mňaaaaaaaaaam! Viete čo z toho vzniklo? Treska :-D Chuťovo mi to úplne pripomínalo tresku, čo som naposledy jedla pred 100 rokmi. Terka o ničom nevedela, dala som jej ochutnať a zhodla sa so mnou: Mami, chutí to ako tá treska, keď si ju robila doma z rybieho filé. 


Terezke chutila viac nátierka, mne viac treska. Zjedli sme všetko a tresku som na druhý deň robila opäť. Ochutnalo ju (teraz počítam) 7 ľudí a každému chuťovo pripomínala tresku.


Neveríte? Vyskúšajte aj Vy ;-) a dajte vedieť. Nechajte ju cez noc zachladiť v chladničke.










Dobrú chuť :-)









pondelok 1. júla 2013

Tempeh-burger :-)

Jednoduchá večera zo "zvyškov" v chladničke: pár plátkou tempehu, 2 krajce chleba, horčica, cibuľka, paradajky, paprika, šalát... No najedli sme sa dosýtosti :-)





Dobrú chuť :-)













Kel a tempeh :-)

S veľkým nadšením som dávnejšie kúpila údené tempeh a tešila sa ako si s dcérou spolu na ňom pochutnáme. Ale...vôbec nám nechutil! Ani by som to nemala nahlas vravieť, no vyhodili sme ho.


Nedávno som sa zúčastnila úžasnej akcie RADOSŤ VARIŤ (o tomto projekte napíšem neskôr) a okrem toho, že aj ja som varila, ostala som v ten deň povzbudzovať ostatných súťažiacich a samozrejme, tešila sa na ich dobroty. A že som si teda pochutila. A viete aj na čom? Na tempehu! Pripravil ho Miro spolu so šošovicovým šalátom s pečenými paprikami (šalát som hneď ešte v ten večer doma pripravila). Prvé sústo tempehu som si dávala do úst s veľkou nedôverou, ale bola som maximálne prekvapená. Zjedla som niekoľko kúskov. Miro ho opiekol na olivovom oleji, preložil na tanier a polial sójovou omáčkou (ďaľšia pochutina, ktorú ja vôbec nemusím!). Bolo to jemne slankavé a ja som si myslela, že je to iba posolené.


Na druhý deň som išla kúpiť údené tempeh, že mu dám ešte šancu. Ale čo k nemu? V chladničke sme mali kel, voľba bola jasná. Hoci...bola to neistota, pretože Terka je iba čerstvý kel, nie dusený, ani varený a pravdu povediac som sa "bála" či si dá aj z tempehu... Chutilo Terke a chutilo aj mne. Určite som tento pokrm nepripravovala poslednýkrát ;-)


Polovicu z menšej hlávky kelu som nadrobno nakrájala na pásiky. Na drobno som nakrájala aj cibuľu, ktorú som orestovala na troche oleja, pridala k nej kel a dusila-opekala chvíľočku na al dente, dosolila a hotovo. Tempeh som priečne nakrájala na plátky, opiekla z jednej, druhej strany a podávala spolu s kelom.






Dobrú chuť :-)