pondelok 28. januára 2013

Quinoa :-)

Postupne míňam zásoby potravín a rad prišiel na quinou, ktorú už mám v špajzi od minulého roka a ešte som ju nenačala ;-)


Čo to vlastne quinoa je? Si môžete prečítať http://metabolizmus.sk/zdrave-potraviny/quinoa-neobvykle-kompletna-potravina/


http://www.zdrava-strava.digitalne.sk/potraviny/obilniny/quinoa/quinoa.html


Pri príprave obeda som sa nechala inšpirovať aj Heňou Peškovičovou a jej včerajším tarhoňottom :-)
https://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=10151364412411092&set=a.10151364411966092.495652.353052176091&type=1&theater


150g quinoi som riadne opláchla, jemne "opražila" na olivovom oleji a zaliala 0,3l zeleninovým vývarom. Dusila som zakryté asi 15 minút a potom po vypnutí nechala ešte 10 minút postáť. Zatiaľ som si nakrájala 9 malých šampiňónov a asi 7 cm pór. Paradajková "omáčka" s bazalkou mi ostala zo soboty, keď sme si k obedu pripravili grahamové špagety (pre mňa a Kristínku-neterku).


Kým quinoa chladla na okenej parapete, chvíľu som "opiekla" šampiňóny sa olivovom oleji, pridala paradajkovú omáčku, 1/2 z uvarenej quinoi (zo zvyšnej si urobím zajtra na desiatu kašu s ovseným mliekom, hrozienkami, škoricou), premiešala, nechala prehriať, pridala nakrájaný pór, premiešala a podávala. Ako prílohu som si dala šalát so žltou paprikou.



Quinou som jedla prvýkrát a veľmi mi chutila v tejto kombinácii. Už teraz sa teším na sladkú kašu z quinoi zajtra.







Dobrú chuť :-)





























nedeľa 20. januára 2013

Tvarohový koláč s tekvicou :-)

Veľa času neubehlo a ja som si svoje chuťové poháriky opájala "ďaľším "cheescake-om".


O kuchárke zo Svatojánu, a že je to PANI kuchárka!, som sa dozvedela cez Henrietu Peškovičovú :-)


https://www.facebook.com/#!/KucharkaZeSvatojanu

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.346912082026674.94261.346774498707099&type=3#!/photo.php?fbid=461133387271209&set=a.346912082026674.94261.346774498707099&type=3&theater


Nielen jej kuchyňa, ale aj jedlá sú prekrásne, na oko veľmi lahodiace. Dnes som vyskúšala od nej dva recepty. Jedným z nich je tento koláč. Všetky suroviny som mala doma, tak som neváhala.


Nižšie je uvedený originál recept, jediné, čo som si upravila je pomer vločiek a orechov a ich druh, keďže som ich nemala toľko. Vločky (asi 6 druhov) mám v jednej dóze a mala som už iba 110g. Orechy vlašské som mala len 4 kusy, ta som ich doplnila lieskovými, mandľami, kešu a pekanovými.


200g ovsených vločiek rozmixujeme s 50g vlašských orechov, pridáme a vmiešame 100g celozrnnej múky (použila som celozrnnú špaldovú), 50g hnedého cukru (dala som muscovado) a 100ml oleja (dala som olivový). Ručne som to premiešala a zmes vtlačila do tortovej formy, na ktorú som si na dno dala papier na pečenie. V mierne vyhriatej rúre "zapečieme" pri 200°C 5 minút.


Zatiaľ si rozmixujeme 500g tvarohu (mala som jemne hrudkový, čo mne vôbec nevadí, tak som ho dohladka nezmixovala), 3 vajcia (bio), hrnček tekvicového pyré (predtým som si uvarila 1 tekvicu hokaido a rozmixovala, vývar som odložila), 100g hnedého trstinového cukru (muscovado), 1PL citrónovej šťavy (dala som limetkovú) a korenie: mletú škoricu, muškátový oriešok, klinčeky a zázvor (škoricu som dala 1ČL, 11 klinčekov som rozdrvila v mažiariku a mletý zázvor 1/2ČL). Vylejeme na predpečený korpus a pečieme pri 170°C 30 až 40 minút (mne sa piekol 40 minút).





Krájame až po vychladnutí (vďaka zime na okenej parapete vychladol pomerne rýchlo ;-) )




Koláč je trolilinka viac žltý od blesku. Chuť tvarohu a tekvice ma milo prekvapilo, hoci som vopred očakávala pozitívny výsledok.


Ak si aj Vy pripravíte tento koláč, prajem Vám dobrú chuť :-)




































Farebné curry :-)

Ďaľší skvelý recept, ktorým som sa nechala inšpirovať a v priebehu týždňa pripravila už dvakrát! Doporučujem, výbornéééééé :-)


Na farebné curry som "narazila" na FB - na tomto blogu http://www.biteme.sk/farebne-curry/  Soľ, korenie som nepoužila vôbec a kokosové mlieko som dala celú konzervu 400ml. Barborka a Mimi píšu, že je to pre 2 osoby, ale podľa mňa aj pre 4 ;-) Ako prílohu som urobila dusenú ryžu, ale určite sa curry dá jesť aj samotné.



 Dobrú chuť :-)





Túto fotografiu som pridala 03. 02. 2013. Do farebného curry som dala vyvariť aj limetkové listy a ako prílohu som urobila pšeno na cibuľke, výýýýýbornéééééééé :-)








































Tvarohový koláč s brusnicami :-)

Cheescake je jeden zo zákuskov, ktorý neskutočne milujem a málokedy mu odolám :-D Ale...nejem ho často. Zvyknem si ho z času na čas objednať ako dezert za obedom u MoshiMoshi. V ponuke majú aj kakaový.


Keď som zbadala cheescake od Andrejky http://varimeslaskou.blogspot.sk/2013/01/cheesecake.html  a Ajky http://polnekvety.blogspot.sk/2013/01/vanilkovy-cheesecake-s-malinami.html bolo rozhodnuté, urobím si ho doma aj ja.


Na korpus podľa Ajky som použila:

180g maslových celozrnných sušienok z DM
125g masla rozpusteného
2 ČL mletej škorice
štipku soli

Rúru som zapla na 180°C a sušienky vymixovala v mixéri, presypala do nádoby, pridala roztopené maslo, škoricu a soľ. Do tortovej formy som dala iba naspodok papier na pečenie, zmes na dno "natlačila" a dala piecť do vyhriatej rúry pri 180°C cca 5-7 minút.


Keď som predpečený korpus vybrala z rúry, začala som robiť krém. Ráno som si z mrazničky vybrala 2 bezlaktózové tvarohy a jeden klasický tvaroh jemný, spolu 650g. Pridala 2 vajcia, 120g práškového cukru, 1 vanilkový lusk ("vyškrabaný"), 2PL kukuričného škrobu a troška citrónovej šťavy. Riadne som elektrickým šľahačom zmes vyšľahala a naliala do korpusu.


Koláč sa piekol najprv 15 minút pri 180°C a potom som teplotu znížila na 120°C a dopekal sa asi hodinu. Po vypnutí rúry som ho ešte chvíľu v nej nechala a potom vybrala, nechala vychladnúť na okennej parapete ;-)


Keď som sa rozhodla, že si tento koláč doma upečiem, chcela som navrch čučoriedky alebo maliny, ale tie čo predávali sa mi zdali dosť "drahé", hoci pri tomto nie som z tých, čo šetria... Vravela som si: doma niečo vymyslím. A veru že áno :-D V chladničke som našla brusnice, ktoré som si v akcii asi pred dvoma dňami kúpila a pozabudla na ne. Teraz sa mi úplne hodili. Umyté som ich v mixéri zmixovala na drobno, dala do kastrólika, posypala 9 KL cukru muscovado a nechala pomaly dusiť. Čas som nesledovala.


Koláš vychladol, natrela som ho vychladnutou brusnicovou zmesou a dala na noc do chladničky.
Ale ešte predtým, priznávam sa!, som z neho ujedla 1/4, proste som neodolala...


Ráno som koláč naporciovala, doma som si nechala iba dva kúsky (veď kedy ho zasa budem piecť či jesť ;-)  ) a ostatné zobrala k rodičom na raňajky aj s doma upečenými cibuľovo-špaldovými bagetami a cícerovo-drožďovou nátierkou.


Nestihla som ho ani veľmi odfotiť :-(






Kombinácia s brusnicami bola veľmi dobrá voľba: sladulinká a kyselkavá chuť sa vzájomne dopĺňali.







Dobrú chuť :-)











































Ovsené mlieko :-)

V minulosti som kravské mlieko mala rada, hoci som ho väčšinou pila iba ochutené: kakaom, meltou či ako koktejl s ovocím. Od mája 2012 pijem iba rastlinné mlieka: ovsené, sójové, ryžové, madľové, sezamové a práve sa v chladničke chladí aj mlieko z lieskových orechov (kúpené).


Rastlinné mlieka sú jednoznačne stráviteľnejšie a ja som si na ich chuť zvykla pomerne rýchlo. Zo začiatku mi veľmi "nechutilo" mlieko ovsené, ale teraz je mojím dokonca aj Terkiným favoritom :-) Sójové mlieko už nepijem, ale ostatné druhy rastlinných mliek áno.


Keď som si prvýkrát kúpila a dala mlieko mandľové, očakávala som mega mandľovú chuť, hoci zastúpenie mandlí v l mlieka som si prečítala ;-) Tak som si mandľové mlieko vyrobila doma a chystám sa naň opäť a aj na mlieko z lieskových orechov. Mandlí a lieskovcov doma mám v škrupine celkom dosť, len si musím nájsť čas ich s kladivkom pobúchať a následne zbaviť škrupiniek.


Nedávno som robila aj ryžové mlieko. Návod som nenašla, tak som improvizovala: 2 hrnčeky ryže (dobre premytej) som na noc zaliala 1l studenej vody a občas premiešala. Ráno som rozmixovala a precedila cez jemnú bavlnenú plienku. Pomixované zrnká ryže som si odložila do mrazničky, určite sa zídu ;-) Ryžové mlieko chutilo inak ako kúpené: bolo chuťovo škrobové. Jasné, aj mi to pri výrobe napadlo, ale chcela som sa presvedčiť. Nevadí...Zabudla som ho schovať do chladničky a "skyslo" :-(


Včera som sa rozhodla urobiť si mlieko z ovsených vločiek. Do sklenenej nádoby som vysypala 2 hrnčeky ovsených vločiek a zaliala 1l studenej vody. Občas som tú zmes premiešala. Na druhý deň som to zmixovala a precedila cez jemnú bavlnenú plienku.





Vyšlo mi 700ml ovseného mlieka. Mlieko je hustejšie ako to kupované a chuťovo vločkovejšie ;-) Rozmixované vločky som odložila v nádobke do mrazničky, v týždni sebe a dcére pripravím na raňajky acai mrazenú dreň vymixovanú s odloženými vločkami a kolieskami banánu :-) Polovicu mlieka som odložila do chladničky na druhý deň a zo zvyšného som urobila koktejl s banánom, mletou škoricou a 1KL ryžového sirupu. Banánový koktejl som robila nespočetne veľakrát, no s pridaním ml.škorice som začala nedávno na odporúčanie (pri detoxikácii) Janici z Jemine :-)






Priatelia, Na Zdravie :-)









štvrtok 10. januára 2013

Cuketové špagety so zelenou omáčkou :-)

Cuketové špagety som chcela vyskúšať už dávno, aj "uvariť", aj ochutnať. Taaaaaaaaak, a konečne sa mi to podarilo. Práve teraz, keď sezóna cukiet je už dávno fuč, no nevadí... ;-)


Cuketové špagety si pripravíte veľ mi ľahko, stačí len cuketu "postrúhať" ručným "strúhatkom" (prepáčte, vypadol mi názov tohto kuchynského náčinia, pomooooooooc) na špagety.
Uvarila som si aj pšeničné (posledná zásoba pšeničných cestovín, teda už mám iba lasagne).


Do mixéru som dala 1/2 zrelého avokáda, k tomu špenátové listy, pretlačené 2 strúčiky cesnaku, atlantickú morskú soľ, čerstvý tymián a sójovú smotanu na varenie. Všetko som riadne spolu zmixovala, na viackrát, s trpezlivosťou. Záleží aké množstvo na mixovanie máte ;-)






Prajem Vám dobrú chuť :-)



























utorok 1. januára 2013

Rok 2013 :-)

Priatelia, v roku 2013 Vám prajem šťastie a zdravie a ostatné potom "príde"......... :-)






Špaldovo-cibuľová bageta (doma upečená), cícerová nát. s droždím a špenátovými srdiečkami, šťava (doma odšťavená - grep, jablká, rakytníková šťavam špenátové listy, olivový olej a voda) :-)


Teším sa na naše stretnutia, či už na blogu alebo osobne, aj v roku 2013 :-)


Zuzana